Μεξικάνικα τατουάζ

Τα τατουάζ αποτελούν σημαντικό μέρος της μεξικάνικης κουλτούρας. Εκτός από τους κλασικούς μεξικάνικους σκελετούς, που μας έρχονται πρώτοι στο μυαλό, τα σχέδια που επικρατούν σήμερα είναι κυρίως ιστορικά, θρησκευτικά και πολιτικά. Τα τατουάζ στη μεξικάνικη κουλτούρα χρονολογούνται από το 1300 και ίσως και ακόμη πιο παλιά, αφού πολλές φυλές, όπως οι Αζτέκοι, τα χρησιμοποιούσαν ως διακριτικά της φυλής τους ή ακόμη και ως μέσο εκφοβισμού στη μάχη.

Τα ιστορικά τατουάζ που κυκλοφορούν σημερα, εμπνεύονται κυρίως από τη φυλή των Αζτέκων και συχνά απεικονίζουν τον ήλιο Θεό.

Τα θρησκευτικά τατουάζ από την άλλη, έχουν ως πηγή έμπνευσης τη Ρωμαϊκή Καθολική Εκκλησία, με σχέδια όπως την εικόνα του Χριστού ή της Παρθένου Μαρίας, γνωστή στο Μεξικό και ως η Παρθένος της Γουαδελούπης.

Οι Μεξικάνοι που ζουν στις ΗΠΑ συχνά επιλέγουν ένα πολιτικό τατουάζ, με κύριο στόχο να αναδείξουν την υπερήφανη καταγωγή τους ενάντια στο αντιμεταναστευτικό κίνημα ή να υπενθυμίσουν τα δικαιώματα των μεξικάνων εργατών.

Τέλος, μεγάλη μερίδα των Μεξικάνων επιλέγει να "χτυπήσει" ένα τατουάζ που συμβολίζει την υπερηφάνια του για την πατρίδα και την καταγωγή του. Αυτά τα τατουάζ μπορεί να απεικονίζουν ακόμη και ολόκληρα τοπία μιας γνωστής περιοχής!