Deep Mexico

Η κουλτούρα του Μεξικό είναι έντονη και συναρπαστική όπως και η κουζίνα του.

Ας τη γνωρίσουμε καλύτερα!

Συνταγή guacamole
Το guacamole είναι ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά πιάτα στο Μεξικό. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις σαν ντιπ με τα αγαπημένα σου nachos ή τις tortillas ή να συνοδεύσεις οποιοδήποτε μεξικάνικο πιάτο με κρέας.
Υλικά
  • 2 μεγάλα ώριμα αβοκάντο
  • 1 λάιμ
  • 1 μεσαίο λευκό κρεμμύδι (σε κυβάκια)
  • ¼ της κούπας κόλλιανδρο (ψιλοκκομένο)
  • 1 μεγάλη τομάτα (σε κυβάκια)
  • αλάτι
  • λίγη ψιλοκομμένη πιπεριά jalapeno
Οδηγίες
Κόψε τα αβοκάντο στη μέση, αφαίρεσε το κουκούτσι και χώρισέ τα από τη φλούδα με ένα κουτάλι. Λιώσε τα αβοκάντο σε ένα μπολ με ένα πιρούνι και αμέσως στύψε ένα φρέσκο λάιμ για να μη μαυρίσουν. Πρόσθεσε αλάτι, ένα ψιλοκομμένο κρεμμύδι, λίγο ψιλοκομμένο κόλιανδρο και μια μεγάλη τομάτα κομμένη σε κυβάκια. Ολοκλήρωσε το guacamole σου με λίγα κομμάτια από καυτερή πιπεριά jalapeno. Έτοιμο!
Το θαύμα του nixtamal

Μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των μεσοαμερικανικών φυλών στον υπόλοιπο κόσμο ήταν η "μαγική" συνταγή του nixtamal, μιας διαδικασίας που μετατρέπει τον αραβόσιτο σε πολύ πιο θρεπτικό και γευστικό συστατικό. Χωρίς το nixtamal δεν θα είχαμε τις tortillas. Και χωρίς τις tortillas δεν θα είχαμε τα tacos, τα fajitas, τα enchiladas...

Πώς φτιάχνεται το nixtamal
Ακόμα και σήμερα η συνταγή του Masa de nixtamal είναι ακριβώς η ίδια όπως τα αρχαία χρόνια.

1 kg αραβόσιτο
3 κουταλιές ασβέστη

Προετοιμασία
1. Αφήνουμε τον ασβέστη να διαλυθεί σε 3 λίτρα νερό όλο το βράδυ.
2. Αφαιρούμε οποιαδήποτε σκληρά κομμάτια από τον αραβόσιτο, τον πλένουμε καλά και τον στραγγίζουμε.
3. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, με τον ασβέστη και τον αραβόσιτο και αφήνουμε το νερό να βράσει μέχρι να γίνει κίτρινο, ενώ ξαφρίζουμε.
4. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ.
5. Το επόμενο πρωί, αλλάζουμε το νερό της κατσαρόλας 2-3 φορές μέχρι να ξεπλυθεί καλά ο αραβόσιτος.
6. Στραγγίζουμε καλά και τρίβουμε υπομονετικά το μίγμα με το χέρι μέχρι να αφαιρεθούν όλοι οι πυρήνες.
7. Αλέθουμε τους πυρήνες που αφαιρέσαμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.

Η παραπάνω διαδικασία είναι δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα γι' αυτό και πλέον γίνεται από επαγγελματικούς μύλους.

CUERVO FACTS
CUERVO FACTS

It’s a Cuervo fact!

Η Jose Cuervo ιδρύθηκε το 1795 από τον Don Jose Antonio de Cuervo και φτιάχνει tequila εδώ και 250 χρόνια, με την ίδια πείρα, τεχνογνωσία και τις ίδιες συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά!

Η αληθινή tequila φτιάχνεται από ένα φυτό που ονομάζεται Blue Agave και μόνο τα ποτά που φτιάχνονται από Blue Agave ή Agave Azule που φυτρώνει στο Jalisco, το Michoacan, το Nararit, το Guanajauto και το Tamaulipas μπορούν να ονομάζονται tequila.

Όλη η tequila της Jose Cuervo φτιάχνεται αποκλειστικά στο κεντρικό Mexico. Συγκεκριμένα, στην Πόλη της Tequila, που βρίσκεται στο Jalisco.

Reposado στη γλώσσα της tequila σημαίνει ωριμασμένη. Η tequila πρέπει να παλαιωθεί για τουλάχιστον 2 μήνες μέσα σε δρύινο βαρέλι, μια διαδικασία που της επιτρέπει να ωριμάσει και να τελειοποιηθεί ώστε να αποκτήσει απίστευτη απαλότητα και υπέροχη γεύση.

Αντίστοιχα, Anejo tequila σημαίνει παλαιωμένη τουλάχιστον ένα χρόνο σε δρύινο βαρέλι.

Η προέλευση της Margarita

Πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική προέλευση αυτού του δημοφιλούς cocktail. Μια από τις πιο πρόσφατες ιστορίες σχετικά με τη Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε το 1938 από τον Carlos “Danny” Herrera. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή, το cocktail φτιάχτηκε για μια πρώην χορεύτρια του Ziegfield, την Marjorie King, που ήταν αλλεργική σε σε πάρα πολλά ποτά, αλλά όχι στην tequila.
Μια επίσης κοινώς αποδεκτή ιστορία για την προέλευση της Margarita είναι ότι δημιουργήθηκε από τον Don Carlos Orozco το 1941. Αυτή η ιστορία θέλει την Margarita Henkel, κόρη του τότε Γερμανού Πρέσβη, να επισκέπτεται την καντίνα του Don Carlos και εκείνος να της προσφέρει το πρώτο cocktail Margarita. Ακριβώς επειδή ήταν η πρώτη που το δοκίμαζε, ο Don Carlos αποφάσισε να του δώσει το όνομά της.

Απ’ την άλλη, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η Margarita δημιουργήθηκε στο Tommy’s Place Bar στο Juarez του Μεξικού, από τον Francisco “Pancho” Morales.

Μια ακόμη ιστορία τοποθετεί τη δημιουργία της Margarita το 1948 στο ιστορικό Balinese Room του Galveston στο Τέξας, από τον Santos Cruz για χάρη της τραγουδίστριας Peggy (Margaret) Lee.

Παρόλα αυτά, υπάρχει μια ακόμη εξήγηση που θέλει τη Margarita να δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ποταπαγόρευσης, όταν οι Αμερικάνοι κατέφευγαν στα σύνορα για να απολαύσουν λίγο αλκοόλ. Σύμφωνα με αυτή την εξήγηση η Margarita είναι μια παραλλαγή του γνωστού αμερικάνικου Cocktail “Daisy”, όπου όμως αντί για brandy έβαζαν tequila. 

Ανεξάρτητα ποια ιστορία επιλέξουμε να πιστέψουμε, ένα είναι σίγουρο, ότι η Margarita είναι ένα από τα πιο δημοφιλή cocktail σε όλο τον κόσμο! 

DAY OF THE DEAD
DAY OF THE DEAD

Η Ημέρα των Νεκρών είναι μια από τις πιο φημισμένες γιορτές του Μεξικό. Σύμφωνα με τη μεξικάνικη παράδοση, την Ημέρα των Νεκρών επιστρέφουν κοντά μας οι ψυχές των αγαπημένων μας που έχουν πεθάνει, για να τους θυμηθούμε και να περάσουμε καλά "μαζί τους"! Η γιορτή διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολύ μεράκι αλλά και χιούμορ, και κρατά τρεις ημέρες, από 31/10 - 1/11.

Σελίδες