Το θαύμα του nixtamal

Μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές των μεσοαμερικανικών φυλών στον υπόλοιπο κόσμο ήταν η "μαγική" συνταγή του nixtamal, μιας διαδικασίας που μετατρέπει τον αραβόσιτο σε πολύ πιο θρεπτικό και γευστικό συστατικό. Χωρίς το nixtamal δεν θα είχαμε τις tortillas. Και χωρίς τις tortillas δεν θα είχαμε τα tacos, τα fajitas, τα enchiladas...

Πώς φτιάχνεται το nixtamal
Ακόμα και σήμερα η συνταγή του Masa de nixtamal είναι ακριβώς η ίδια όπως τα αρχαία χρόνια.

1 kg αραβόσιτο
3 κουταλιές ασβέστη

Προετοιμασία
1. Αφήνουμε τον ασβέστη να διαλυθεί σε 3 λίτρα νερό όλο το βράδυ.
2. Αφαιρούμε οποιαδήποτε σκληρά κομμάτια από τον αραβόσιτο, τον πλένουμε καλά και τον στραγγίζουμε.
3. Βάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι, με τον ασβέστη και τον αραβόσιτο και αφήνουμε το νερό να βράσει μέχρι να γίνει κίτρινο, ενώ ξαφρίζουμε.
4. Αφαιρούμε την κατσαρόλα από το μάτι και την αφήνουμε να ξεκουραστεί όλο το βράδυ.
5. Το επόμενο πρωί, αλλάζουμε το νερό της κατσαρόλας 2-3 φορές μέχρι να ξεπλυθεί καλά ο αραβόσιτος.
6. Στραγγίζουμε καλά και τρίβουμε υπομονετικά το μίγμα με το χέρι μέχρι να αφαιρεθούν όλοι οι πυρήνες.
7. Αλέθουμε τους πυρήνες που αφαιρέσαμε μέχρι να σχηματιστεί μια εύπλαστη ζύμη.

Η παραπάνω διαδικασία είναι δύσκολη και εξαιρετικά χρονοβόρα γι' αυτό και πλέον γίνεται από επαγγελματικούς μύλους.